BILGI degerlidir(amelle)

Ara
İçeriğe git

Ana Menü

Çocuk Eğitimi

Çocuk eğitimi

Çocuk Eğitimi
Her evli çift, göz aydınlığı evlâtlara sahip olmak ister. Rab'bimiz imtihan olarak kimine verir, kimine vermez. Çocuk verdiklerinin bu imtihan ve aynı zamanda nimet olan çocuğu, dünyayı doğru yaşayarak ahiret azığı yapması ve doğru örnek olacak şekilde yaşayarak yetiştirmesi konusunda yönlendirir.Çocuk nedir, ne değildir? Eğitimin ne kadarı aileye ne kadarı topluma ve ne kadarı irsi getiriye bağlıdır? Biz ne yaparsak ne olur ya da ne yapmazsak ne olur? İşte bunlar hakkında örnekler...

1- Çocuk bizim sahip olduğumuz ve mülkiyeti bize ait olan bir meta değildir.
2- Ona istediğimiz gibi davranma yetkimiz yoktur.
3- Onun hangi davranıştan nasıl etkilendiğini bilerek, ulaştığı her yaşın özelliklerini ve etkilenme biçimlerini araştırarak ya da yardım alarak öğrenmeliyiz.
4- Çocuğu yaptıklarına ya da yapmadıklarına göre değerlendirip ona göre seviyorum ve ya sevmiyorum dememeliyiz. Çocuk her halükârda sevildiğinden emin olmalı ve yapması gerekenleri sevgi ile ve doğru bir usulle yönlendirerek öğretmeliyiz.
5- Çocuk ailede yapılanları görerek büyür. Onun yapmasını istemediklerimiz bizdede bulunmamalı.
6- Kötü söz çocuğu kötü yapar, iyi söz iyi yapar.
7- Çocuğun bir eksiğini ona gösterirken, davranışları hedef alarak konuşmalı ve kişiliğini etiketleyecek ifadelerden kaçınmalıyız. “Sen çok iyi bir çocuksun ve ben seni çok seviyorum sadece şu davranışının şöyle şöyle zararı olabilir.” demeliyiz.
8- Çocuktan saygı görmenin ilk şartı ona saygı duymak ve saygılı davranmaktır. Çocuklarımız bizim aynalarımızdır.
9- Çocuklarımıza hayırlı evlât ve hayırlı bir insan olabilmeleri için bol bol dua etmeli ve dua etmek için fırsat kollamalıyız.
10- Çocuklarımızın kardeşleri ile iyi bir geçim içinde olmaları, çoğunlukla bizim eşimizle olan diyaloğumuza ve onlara nasıl davrandığımıza bağlıdır. Çocuklar huysuz, geçimsiz ve mutsuz ise, eşimiz ile nasıl olduğumuza ve çocuklarımıza hangi kelime ve cümleleri kurduğumuza bakalım.
11- Çocuklar, dünyaya geldiklerinde pek çok alanda en iyi olabilecek yetenekte doğarlar. Anne babanın en önemli görevlerinden birisi, onların bu yeteneklerine zarar vermeden ortaya çıkmasına fırsat vermektir ve zemin hazırlamaktır.
12- Küçük yaşta, din inancı ve toplumsal değerler sevdirilmeli ve hayata geçirilebilmesi için teşfik edilmelidir. 13- Doğru insanlardan oluşmuş ve model alacağı bir çevre hazırlamakta anne babanın görevlerindendir.
14- Anne baba kendilerini yetiştirmeli ve bilgilenme süreci sekteye uğramamalı.
15- Her çocuk dünyayı yönetmeye adaydır fakat bu ancak, kuvvetle muhtemel ki, çocuğunun büyük işler başaracağına inanan, buna uygun davranan ve bunu çocuğuna da hissttiren anne babaların çocukaları olacaktır.
16- Sevgiyle muamele gören çocuk, güneş görmüş çiçek gibi açar, kötü muamele görmüş çocuk ise, güneşi çekilmiş çiçek gibi içe kapanır. Çocuklara verecek sevgi güneşi olmayanlar, çocuklarından önce kendileri karanlıkta kalır.
Daima aydınlıkta olmanız duasıyla efendim.....
03-03-2010


 
İçeriğe Geri Dön | Ana Menüye Geri Dön